Virüsler
•Virüsler canlı değildir ama ölü de değildir DNA veya RNA denilen molekülleri çevreleyen bir protein tabakasından ibarettir. en basit organizmalardır. Daha iyi bir şekilde anlayabilmemiz için onları bakterilerle karşılaştırıp bunları bir örnekte gösterelim.
•Şüphesiz bakteriler canlıdır ama virüs için ne canlı nede cansız diyebiliriz Bu ne demek?
Basitçe şöyle düşünelim:
•Bakteri diyelim ki “fare” olsun.
Virüs de bir “yumurta”.
•Fare canlıdır fakat Yumurta ise canlı değildir. Ancak yumurta döllenmişse, uygun sıcaklıkta, uygun sürede bekletilirse civcive dönüşür, yani bir canlı olur
şimdi bakteriye dönelim yani fareye
Fare, fare zehiri ile öldürülebilir. İşte bu zehire biz “antibiyotik” diyebiliriz.
Yani bakteriler antibiyotik ile öldürülebilir.
• yumurtaya ise kabuktan dolayı zehrin bir etkisi olmaz
•Fareye zehiri verirseniz ölür. Ama yumurtanın üstüne fare zehiri dökerseniz hiç bir şey olmaz. Yani antibiyotikler üzerinde kabuk bulunan VİRÜSLERE etki etmez.
•Fareyi bir kutuya kapatıp aç-susuz bırakırsanız bir süre sonra ölür.
Yumurtayı bir kutuya kapatsanız haftalarca bozulmadan durabilir
•Yani eğer bağışıklık sisteminiz güçlüyse belli bir süre sonra bakteriler kendiliğinden ölecektir.
•Yumurtayı bir kutuya kapatsanız uzun bir süre bozulmadan durabilir.
•basitleştirilmiş örneğimizdeki gibi virüsler, çoğu cismin hatta her şeyin içinde ya da üzerinde çok uzun süre bozulmadan yumurta gibi bekleyebilir. Bu bekleyiş kendine uygun bir konağı bulana kadar da sürer.
vücudumuza girdiği andan itibaren 4 ile 14 gün içinde canlanır. Onun için KARENTİNA süresi 14 gün uygulanıyor. Bu süre zarfı boyunca en bencil şekilde kendimiz için karantina uygulamalıyız
Dokunduğumuz her yerde VİRÜS olabileceğini düşünelim, bizim elimizdeki VİRÜSÜN kabuğunu çözündürebilen şey “SABUN”dur. Yani SABUN virüsün kabuğunu eritiyor. Kabuğu erimiş olan virüs ölüyor. Sabunun kabuğu eritebilmesi için en az 20 SANİYE (TAKRİBEN 1 DAKİKA) KABUKLA TEMAS ETMESİ GEREKİYOR.
•ALKOL bazlı el antiseptikleri, protein denatürasyonu yoluyla etkili olur ve gram-pozitif ve gram-negatif mikroorganizmalara, mikobakterilere ve birçok virüse karşı güçlü ve hızlı öldürücü etkilidir. Özellikle zarflı virüsler alkollere karşı çok duyarlıdır. I zopropanol, etanol, n-propanol veya bunlardan herhangi ikisinin kombinasyonu şeklinde bulunmaktadır. %60-95’lik konsantrasyonları en yüksek etkilidir. İçerikteki alkol miktarının daha yüksek olması ile su oranı azaldığından, denatürasyon özelliği azalır. Alkol VİRÜSÜN KABUĞUNU çözündürüyor ancaak sabundan farklı olarak; insan o boş kabuktan kurtulamıyor, elimize yapışık halde kalıyor. Evet, artık zararsız ama yine de elinizde virüs kabuklarıyla dolaşmak istemezsiniz değil mi?. O halde alkolle temizlediğimiz elimizi ilk fırsatta yine SABUNLAYIN ki sabunlu SU kabukları da alıp götürsün içimiz rahat etsin.
VİRÜS BU GÜNLERDE BANA BİŞEY OLMAZ DİYEN, KUL HAKKINA RİAYET ETMEYEN İNSANLAR YÜZÜNDEN, ÇOCUKLARI EĞİTİMSİZ BIRAKMAK ve 65 YAŞ ÜSTÜNÜ EVLERE HAPSETMEK İÇİN YİNE ATAĞA KALKMIŞ DURUMDA.
KURALLARA UYMAK SADECE SİZİ VE SEVDİKLERİNİZİsevdiklerinizin DEĞİL, TOPLUMU YANİ HEPİMİZİ KORUYUP KURTARABİLİR.
•BUNU LÜTFEN ÇOCUKLARINIZA ÖRNEKLEYEREK ANLATIN. SADECE “ELLERİNİ YIKA” DEDİĞİNİZDE KONUNUN ÖNEMİNİ KAVRAYAMAZ OLABİLİRLER.
Virüsler zorunlu hücre içi parazitidirler; konak adı verilen, kendilerinin özgün bir şekilde seçtiği hücrenin içerisine girdikleri zaman çoğalma yetenekleri olan mikroorganizmalardır
Yorumlar
Yorum Gönder